Aktuálne Recepty 

Moravské koláče podľa Karola Hrčku

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 2 žĺtka
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžica kyslej smotany
  • 1/2 lyžičky soli

Kvások:

  • 1 kocka droždia
  • cca 3 dcl mlieka
  • 1 lyžička cukru

Zarobíme kvások, pridáme ostatné suroviny na cesto dobre vymiesime, kým sa cesto neoddeľuje od misy. Prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť.

Tvarohová plnka:

  • 250 g jemného hrudkového tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • nastrúhané kôra z jedného citróna
  • 50 g hrozienok

Posýpka:

  • 50 g hrubej múky
  • 60 g masla
  • 50 g práškového cukru

Okrem toho potrebujeme slivkový lekvár.

Postup:

Vykysnuté cesto si rozvaľkáme na 2-3 cm hrubý plát a vykrajujeme okrúhlou formičkou (prieme 7-8 cm). Kladieme na plech s papierom na pečenie. Potom dnom pohára (cc  5-6 cm) vytlačíme stred (viď. obrázok).

Stred na plníme tvarohovou plnkou. Na tvaroh dáme 1 lyžičku slivkového lekváru. Okreje potrieme žĺtkom a posypeme posýpkou. Ak máte radi, môžete posypať nasekanými vlašskými orechmi.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a dáme piecť asi na 25-30 minút.

Text a foto Karol Hrčka

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články