Moravské koláče podľa Karola Hrčku
Potrebujeme:
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 100 g masla
- 2 žĺtka
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžica kyslej smotany
- 1/2 lyžičky soli
Kvások:
- 1 kocka droždia
- cca 3 dcl mlieka
- 1 lyžička cukru
Zarobíme kvások, pridáme ostatné suroviny na cesto dobre vymiesime, kým sa cesto neoddeľuje od misy. Prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť.
Tvarohová plnka:
- 250 g jemného hrudkového tvarohu
- 1 žĺtok
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica kryštálového cukru
- nastrúhané kôra z jedného citróna
- 50 g hrozienok
Posýpka:
- 50 g hrubej múky
- 60 g masla
- 50 g práškového cukru
Okrem toho potrebujeme slivkový lekvár.
Postup:
Vykysnuté cesto si rozvaľkáme na 2-3 cm hrubý plát a vykrajujeme okrúhlou formičkou (prieme 7-8 cm). Kladieme na plech s papierom na pečenie. Potom dnom pohára (cc 5-6 cm) vytlačíme stred (viď. obrázok).
Stred na plníme tvarohovou plnkou. Na tvaroh dáme 1 lyžičku slivkového lekváru. Okreje potrieme žĺtkom a posypeme posýpkou. Ak máte radi, môžete posypať nasekanými vlašskými orechmi.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a dáme piecť asi na 25-30 minút.
Text a foto Karol Hrčka